top of page

Шановні колеги!

 

    Відповідно  до плану роботи районного методичного об'єднання вчителів математики  у березні 2016 року на базі Веселівського навчально – виховного комплексу  для вчителів математики Кіровоградського району було проведено  Інтернет-семінар  з проблеми: «Продуктивне навчання, як засіб розвитку творчих здібностей учнів на уроках математики».

 

    Мета семінару: Шляхи підвищення професійної компетентності вчителів засобами  інноваційної діяльності; ознайомлення з новітніми  підходами до формування в учнів творчих здібностей через продуктивне навчання.

 

   Для обговорення були запропоновані наступні питання:

         1.Теоретичні аспекти продуктивного навчання, як засобу розвитку творчих здібностей  учнів.Суть      та поняття продуктивного навчання

         2. Продуктивні уроки з математики

         3. Аспекти,  що суттєво впливають на результативність уроку математики    (з досвіду роботи          вчителів). 

 

         В семінарі брали участь 25 вчителів математики із 17 шкіл району. Технічне забезпечення інтернет – семінару здійснювали  вчителі математики Веселівського навчально-виховного комплексу  Орисік І.С., Хлань В.Г., ХланьЛ.С.

 

    Матеріал для обговорення даної проблеми  розподілявся  по трьох секціях.

    В першій секції вчителі математики висвітили теоретичні аспекти продуктивного навчання, як засобу розвитку творчих здібностей учнів. Зокрема, Лучанова Валентина Володимирівна (Грузьківський НВК «Продуктивне навчання: суть, теоретичні аспекти, стратегії, використання  на уроках математики як шлях формування ключових компетенностей учнів»; Петренко Світлана Анатоліївна (Миколаївська ЗШ) «Суть та поняття продуктивного навчання» (Презентація);  Костенко Світлана Миколаївна  (Покровська ЗШ) «Продуктивне навчання (Презентація);  Приймак  Тамара Федосіївна (Оситнязька ЗШ) «Продуктивна педагогічна технологія».

 

     В другій секції своїми напрацюваннями поділились: Нагорний  Вадим Олександрович (Аджамська ЗШ) «Структура продуктивного уроку з математики», Шило Світлана Іванівна ( Іванівський НВК) «Продуктивне навчання як основа стратегії розвитку інноваційної особистості»; Хлань Валентина Гордіїіна (Веселівський НВК) «Продуктивне навчання, як засіб розвитку творчих здібностей на уроках математики»;  Овчаренко Світлана Анатоліївна (Соколівська ЗШ ) «Сучасний урок – це продуктивний урок» Презентація;  Пархета Олена Олексіївна (Високобайрацький НВК)  «Основи продуктивного навчання, як інструмент виховання підприємливості; Гришина Наталя Олександрівна (Соколівська ЗШ) «Продуктивне навчання як один із видів інноваційної діяльності вчителя»; Федіна Оксана Олександрівна (Первозванівська ЗШ) «Продуктивне навчання як засіб розвитку творчих здібностей учнів»

 

     Заслуговують уваги роботи вчителів:

 

  •  Криволапова Валентина Дмитрівна (Созонівський НВК). Конспект уроку на тему "Квадратична функція, її властивості та графік"(урок алгебри у 9 класі);

  • Хлань Леонід Станіславович ( Веселівський НВК). Конспект уроку з математики в 6 класі.  Дії з дробами «Зустріч з динозаврами» Презентація;

  • Банна Лідія Миколаївна (Миколаївська ЗШ). Конспект уроку на тему "Розв’язування лінійних нерівностей з однією змінною" Додаток до уроку.

  • Лучанова Валентина Володимирівна ( Грузьківський НВК) Конспект уроку з алгебри в 7 класі на тему "Використання формул скороченого множення для розкладання многочленів на множники";

  • Феденко Світлана Михайлівна (Бережинська ЗШ)  Урок геометрії в 8 класі. Тема "Чотирикутник";

  • Приблуда Ольга Іванівна( Клинцівська ЗШ) Конспект уроку з математики в 6 класі на тему "Відсокові розрахунки";

  • Городецький Олександр Олександрович ( Калинівська ЗШ) Конспект уроку з математики в 5 класі на тему "Розв'язування рівнянь",  Позакласний захід "Математична естафета"

  • Шило Світлана Іванівна ( Іванівський НВК). Конспект уроку з геометрії в 9 класі на тему "Скалярний добуток"

  • Баришева Алла Миколаївна ( Могутнянський НВК) Система уроків з геометрії;

  • Фоменко Оксана Григорівна (Степовий НВК) Конспект уроку в 5 класі на тему "Звичайні дроби і ділення натуральних чисел" Конспект уроку в 5 класі на тему "Мішані числа"

  • Барильченко Тетяна Василівна (Созонівський НВК) Конспект уроку з математики у 6 класі на тему:«Додавання і віднімання раціональних чисел»

  • Тарасенко Ірина Анатоліївна (Первозванівська ЗШ)  Конспект уроку з математики в 5 класі на тему "Множення і ділення десяткових дробів"

  • Толочка Олена Володимирівна (Вишняківська ЗШ):  Урок 1 "Аксіоми, означення, теореми"  (презентація),  Урок 2 "Суміжні кути"  (презентація) Урок 3 "Суміжні кути" (презентація), Урок 4 "Вертикальні кути" (презентація),  Математичний квест (додаток)

  • Балашова Раїса Василівна (Олексіївська ЗШ). Конспект уроку з геометрії для 8 класу на тему: "Чотирикутники" (презентація) Конспект уроку з геометрії для 8 класу на тему "Метричні співвідношення в прямокутному трикутнику

  • Заєць Світлана Олексіївна  ( Великосеверинівська ЗШ) Конспект уроку на тему "Арифметична прогресія" (завдання для групи), Конспект уроку на тему "Симетрія відносно точки. Симетрія відносно прамої"

  • Кривенко Валентина Олександрівна ( Івано – Благодатнівський НВК)  Урок «Геометрія на свіжому повітрі» Практичне заняття для ерудитів,

  • Орисік Ірина Степанівна ( Веселівський НВК) Конспект уроку з математики на тему "Ділення звичайних дробів дробів"Презентація до уроку.

   

    Своїми враженнями від інтернет – семінару  вчителі ділились за допомогою інтерактивної дошки. Завдяки викладеним матеріалам вчителі збагатили свою педагогічну майстерність, опрацювали новітню технологію продуктивного навчання, ознайомились з напрацюваннями колег по даному питанню. Усвідомили, що продуктивне навчання є актуальним , бо учасники продуктивного навчання вибирають ті види діяльності, які корисні, кінцевий продукт яких може бути використаний. Це необхідно для відчуття учасниками процесу важливості їх праці. Під час продуктивного навчання на уроках математики, в учнів починає діяти установка поліпшити, досягти, взаємодіяти, творити. Учасники інтернет – семінару дістали відповіді на запитання,  які виникали  у них в процесі застосування продуктивного навчання, а саме: пошук  шляхів розвитку творчих здібності учнів, набування  досвіду практичної роботи,  розвитку впевненості та відповідальності. Зокрема дістали поради щодо   формування здібностей міжособистісного спілкування,   набуття  пізнавальної самостійності та  цінних  професійних та ділових контактів.

 

 

  корисні посилання з теми  
bottom of page